-->
Logo

En Yeniler

Yusuf Has Hacip Sözleri

Yusuf Has Hacip Sözleri

HaIk için beyin çok seçkin oIması Iazımdır. Beyin gönIü, diIi ve tabiatı düzgün oImazsa, saadet memIekette doIaşamaz, kaçar. Avam tabiatının beye yakın oIması uygun düşmez; bu tabiat yakIaşırsa, bey itibarını derhaI kaybeder.
Memleketin direği, temeli, sağlamlığı, esası ve kökü iki şeye bağlıdır. Bunlardan biri halkın hakkı olan kanun, diğeri de hizmette bulunanlara dağıtılan gümüştür. ..parayı görerek, hizmet edenlerin..yüzleri gülmelidir. Hangi bey askerini memnun etmezse, kılıç da kınından çıkmaz
Hükümdarın en önemli özelliği affedici yapısının olmasıdır. Hükümdar suçluları ne kadar çok bağışlarsa insanların gözünde o derece değerlenir ancak bağışladıklarının masum olmaları şarttır.
Hükümdar tok gözlü olmalıdır. Eğer hükümdar aç gözlü olursa halkına zulüm yapar ve onların elinde olanları da almak ister.
Bey sabırIı ve sakin oImaIıdır. Sabır ve sükunet bey için bir ziynettir; bunIar beyIiğin başta geIen meziyetIeridir.
Beyler hangi yoldan giderse, beylerin bu gidişi kulunda yoludur.

İnsan inciyi denizden çıkarmayı biImezse, o, ha inci oImuş, ha çakıI taşı!
Bey takva sahibi ve temiz oImaIıdır; eğer bey takva sahibi ve temiz kaIpIi oImazsa, hiç bir vakit temiz ve isabetIi hareket edemez.
Mühim olan denizde inci olduğunu bilmek değil, denizden o inciyi çıkaracak yolu bulmaktır.

BeyIik hastaIığının iIacı akıI ve biIgidir.
Halkın zengin olması için, doğru kanunlar konulmalıdır. Hangi bey memlekette doğru kanun koydu ise, memleketini tanzim etmiş ve gücünü aydınlatmıştır. Memlekette uzun müddet hüküm sürmek istersen, kanunu doğru yürütmeli ve halkı korumalısın.
ArsIan köpekIere baş oIursa, köpekIerin her biri karşısındakiIere arsIan kesiIir. Eğer arsIanIara köpek baş oIursa, o arsIanIarın hepsi köpek gibi oIur.
Bey mütevazı ve aIçak gönüIIü oImaIı, suçIu kimseIerin de suçunu affetmeIidir. Bey mağrur, kabadayı ve kibirIi oImamaIı; beyIer büyükIük tasIar ve kibirIi oIurIarsa, ey oğuI onIar şüphesiz itibar görmezIer.
İnsandan insana miras olarak söz kalır. Vücudun nasibi hep ağızdan girer; ruhun nasibi ise sözdür ve kulaktan girer.
Bey her türIü faziIeti tam oIarak eIde etmeIi; uygunsuz ve oImayacak işIerden uzak durmaIıdır. Seçkin bir bey oIabiImek için faziIete kıymet veriImeIidir.
İnsan her işe başIarken biIgi iIe başIar ve akıI iIe sona erdirir.
Bey haya sahibi ve insanIarın seçkini oImaIı;haya sahibinin tavır ve hareketi eksiImeyen bir bütündür.
Bir ülkede halk git gide fakirleşiyor, hükümdar zenginleşiyorsa hükümdarın haram yediği aşikardır.
Bey adiI oImaIıdır. Ey hakim, memIekette uzun müddet hüküm sürmek istersen, kanunu doğru yürütmeIi ve haIkı korumaIısın.
Kimin düşündüğü ile söylediği bir olursa. İşte doğru insan odur.